Student Accommodation
Creative environments for all generations.

Image

Murano House, Edinburgh

We were appointed as main contractor to design and construct a 2 storey building, 4 and 5 storey steel framed student dwelling, providing 276 Nr bedrooms and public areas. 

The project team was brought together to develop a cost plan and programme that would work for the Client. This early engagement and collaboration was carried on in the construction phase enabling a successful delivery. We prepared logic linked programmes for construction works, procurement, information required - both from principal designers and contractor design subcontractors and they assisted the team to manage, monitor and take appropriate action to achieve our clients goal. 

Challenges/Added Value 

Once the client was in a position to instruct site start, the first operation was to demolish the existing building, however, a couple of seagull nests were in place, with both eggs and chicks. Ogilvie site team worked with the RSPB to carefully remove the chicks and eggs from site and be taken to a reserve for hand rearing. 

The site was landlocked with residential to 2 sides, care home and railway line to the other sides. Letter dropping and advance notice to neighbours kept them informed of the forthcoming activities, and managing the works in line with our Traffic Management Plan and Environmental Plan ensured there was no breaches to Planned and Environmental Restrictions. 

For both the existing building and the new build, works adjacent to the railway line required liaison with Network Rail, providing method statements, programmes for their approval and subsequently carrying out the works within their window of availability and supervision. 

Advance planning and communication was key to successfully carrying out these works without disruption to the overall programme. 

The landlocked site was accessed via a single lane road running between the residential buildings. Careful planning and perceived working was used to install the out falling drainage and incoming services, avoiding delay to servicing the new works. 

Pre-fabricated toilet PODs were installed to the buildings. The height of the PODs was greater than the floor to underside of steel beam, to overcome this, at design stage several access routes were identified and the engineer designed reduced beams in these locations. 

The project team visited the POD manufacturer to agree/sign off quality of finished POD and agree delivery schedule to suit site progress.

Key information about the project:

Location: Edinburgh
Client: Ziggurat LLP
Value: £11.8m
Start: May 2014
End: August 2015

Part of Ogilvie Group Established 1956
Ogilvie Construction Accreditation's
© 2018 Ogilvie Construction. Part of the Ogilvie group of companies.
Ogilvie Construction is a registered company in Scotland with company number SC069644
Ogilvie House, 200 Glasgow Road, Stirling FK7 8ES
VAT registration number 400 892 864
idacmedia.com logo
© 2018 Ogilvie Construction. Part of the Ogilvie group of companies.
Ogilvie Construction is a registered company in Scotland with company number SC069644
Ogilvie House, 200 Glasgow Road, Stirling FK7 8ES
VAT registration number 400 892 864

Cookie policy

We use cookies, just to track visits to our website, we store no personal details.

I understand